Munkajogi cikkek

A munkaügyi per

A munkaviszonnyal kapcsolatban, különösen a munkaviszony megszüntetése, a munkaviszony fennállása, a munkaviszonyból eredő pénzügyi követelések körében előfordulhat, hogy a felek a rendelkezésükre álló egyéb, jogi és nem jogi eszközökkel nem tudnak békés úton megegyezni egymással, így a fennálló problémák rendezésére csak bírósági úton van lehetőség.

Újévi fogadalmak – a munkával kapcsolatban lehet/érdemes? Szerintünk igen

2020 után az idei év sem hozott mást, mint folyamatos alkalmazkodást az új helyzethez. Minden szokásunkat átírta, minden élethelyzetünket valamilyen módon érintette a pandémia. Különösen igaz volt ez a munka világára, arra a törékeny szegmensre, amit – többek között – a világgazdasági (és ennek folyományaként a belgazdasági) folyamatok is napról-napra alakítanak.

A munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel

A munkaviszony megszüntetésének egyik módja, amelynek lényege, hogy munkáltató és munkavállaló közösen határozzák meg annak tartalmát, természetesen a jogszabályi keretek között, szabadon. Éppen ez okból a közös megegyezésre vonatkozóan – más megszüntetési módokkal ellentétben – kevés szabályt tartalmaz a Munka Törvénykönyve. Emiatt a közös megegyezésről történő megállapodás egyszerűbb és kevésbé támadható jogviszony megszüntetési jogcím.

Munkaközi szünet

Jelen cikkünkben a munkaközi szünet (ebédszünet, kávé szünet stb.) szabályainak ismertetésével próbálunk rávilágítani arra, hogy a munkaközi szünet nem egy lehetőség, amellyel a munkavállaló választása szerint tud élni, hanem a munkaközi szünet idejére a munkavégzéssel történő felhagyás a munkavállalónak ugyanolyan kötelezettsége, mint a munkáltatónak, hogy biztosítsa magát a munkaközi szünetet.

A munkaköri leírás

A fizetés mellett vagy talán azt megelőzve szerepel a munkaügyi dokumentumok között a munkaköri leírás, mivel ebben szerepelnek azok a munkavégzés szempontjából döntő fontosságú információk, amelyek alapján eredetileg az adott munkahely és munkakör mellett döntöttünk álláskeresésünk vagy éppen munkahely-váltás vagy pozícióváltás miatt.

Az első nap nehézségei

Nagyon igaz a mondás: akkor kell átmenni a hídon, amikor odaérünk. Ahogyan korábbi cikkeinkben is írtuk, az elhelyezkedés egy több lépésből álló folyamat. CV-írás, elküldés, várakozás, elküldés, várakozás, interjú, interjú, várakozás…